ronyons

Causes i símptomes del mal de ronyons

El dolor a la zona baixa de l’esquena o lumbar en moltes ocasions no es tracta d’un mer mal d’esquena sinó que està relacionat amb mal de ronyons.

Són diverses les causes que poden fer que sentis que et fan mal els ronyons, de manera que el tractament per alleujar el dolor renal també variarà.

Les principals causes del mal de ronyons

  • Lumbàlgia

Una de les possibles causes del dolor de ronyons és la lumbàlgia, que al seu torn es deu a diversos detonants com les males postures, el sobreesforç d’aquesta àrea muscular, estrès, entre d’altres.

Quan el dol a la part baixa de l’esquena s’estén per més de 7 dies, arribant o fins i tot superant les 7 setmanes, estem davant d’un lumbago subagut o crònic.

  • Hèrnia discal lumbar

Així mateix, les hèrnies discals lumbars també tenen com a símptoma les molèsties a la part baixa de l’esquena, pel que poden ser confoses amb problemes als ronyons. Aquest tipus de condició sol produir per detonants com forts cops o lesions a la zona, degeneració articular, sobrepès, males postures freqüents o comptar amb una edat avançada.

  • Cicle menstrual o embaràs

En el cas de les dones, algunes molèsties poden ser confoses amb mal de ronyons quan en realitat segueixen sent condicions que afecten l’àrea lumbar únicament. Un bon exemple d’això són les molèsties a la zona baixa de l’esquena durant els dies del cicle menstrual o els previs, en els quals aquesta zona es carrega ocasionant incomoditat i dolor.

Així mateix, l’embaràs també pot generar dolor a la zona lumbar, especialment a mesura que s’acosta al part a causa del sobreesforç que han de realitzar aquests músculs per suportar el pes de la panxa.

Causes més comunes de dolor

Una vegada que hem descartat aquelles condicions que puguin semblar renals però que no ho són, és moment de respondre al dubte de per què fan mal els ronyons enfocant-nos en aquelles patologies que certament afecten aquests òrgans.
Les causes més comunes de dolor en els ronyons són:mal

·Càlculs renals
·La formació de les pedres en els ronyons pot ser lenta i progressiva, i la majoria de les vegades el pacient no és conscient de la seva existència fins que les mateixes comencen a moure per baixar per l’urèter, ocasionant molèsties que acaben per portar-nos a la consulta mèdica.
Aquesta patologia es caracteritza per:

-Dolor en el costat de l’esquena que pot estendre fins a l’abdomen.
-Orina de color intens que pot presentar també sang.
-Febre, nàusees i en alguns casos vòmits.

·Infecció urinària o renal pot evolucionar fins a una infecció renal, de la mateixa manera que condicions com els càlculs renals, l’ús de sondes a la bufeta o diferents tractaments en l’àrea poden conduir a una infecció renal.

Tots dos quadres comparteixen símptomes similars:

-Dolor a l’engonal, al costat o a la zona lumbar.
-Desitjos d’orinar amb freqüència.
-Ardor i dolor en orinar.
-Orina de color fosc, amb olor estranya o, en alguns casos, amb sang.
-Febre, nàusees i en alguns casos vòmits.

Nefritis

Es presenta quan els ronyons s’inflamen, sent una complicació comuna de les infeccions en aquest òrgan. Els seus símptomes són similars als d’una infecció però el pacient presentarà a més inflamació a les extremitats, mal de cap, apatia i somnolència o debilitat.

Qualsevol molèstia a l’àrea del costat, l’engonal o la part baixa de l’esquena que estigui acompanyada de canvis en l’orina, febre, nàusees i vòmits, suggereix un problema al ronyó que requereix d’atenció mèdica.

Posted in Salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *